LinkedIn
Bjorn Lomborg

Get the facts straight

21 Feb2023

Képesek vagyunk arra, hogy csökkentsük az éhezést: újabb zöld forradalomra van szükség

Published by Portfolio

Az emberiség egyik legnagyobb vívmánya a múlt században az volt, hogy hatalmas mértékben nőtt az élelmiszertermelés. 1900 és 2000 között a termésmennyiség terén hatszoros növekedés volt kimutatható, miközben a világ népessége kevesebb mint négyszeresére nőtt. Ez azt jelenti, hogy jelenleg átlagosan 50 százalékkal több élelmiszer áll rendelkezésünkre, mint a déd- és ükszüleink számára.

13 Feb2023

Még nem késő kudarcból sikerré fordítani a történetet: rengeteg ember halálát előzhetnénk meg

Published by Portfolio

2000-ben jelentős dolog történt: a világ összefogott, és elkötelezte magát azon ambiciózus célkitűzések mellett, amelyek millenniumi fejlesztési célok néven váltak ismertté. A célkitűzések – a szegénység csökkentése, a betegségek elleni küzdelem, a gyermekek iskoláztatása stb. – lényegében nyolc konkrét, ellenőrizhető cél köré összpontosultak, amelyekkel kapcsolatban az igen ambiciózus 2015-ös határidőt szabták meg.

21 Dec2022

Kudarc lesz a vége annak, ha egyetlen célunk sincs: nincs mese, fel kell számolni az éhezést!

Published by Portfolio

Az év végi ünnepek ideje hagyományosan az évnek az az időszaka, amikor átgondolkodjuk az elmúlt időszakban meghozott döntéseink következményeit, valamint azt, hogy mit szeretnénk elérni az előttünk álló tizenkét hónapban. Amikor például fogadalmat teszünk, megpróbáljuk átgondolni, miként tehetnénk jobbá saját életünket. Talán ez az időszak arra is alkalmat ad, hogy eltűnődjünk azon, miként érhetnénk el fejlődést nemcsak a saját életünk terén, hanem szélesebb kitekintésben is.

30 Nov2022

Ez nem menti meg a világot: Miközben betiltják a benzines autókat, dollármilliárdokat égetnek el az elektromos autók támogatására

Published by Portfolio

A klímaaktivisták és a politikusok folyamatosan azt sulykolják, hogy az elektromos autók tisztábbak, olcsóbbak és jobbak. Sok ország, köztük Németország, az Egyesült Királyság és Japán az új benzin- és dízelüzemű autók értékesítését is be fogja tiltani egy-két évtizeden belül. De ha az elektromos autók tényleg olyan jók, miért kell betiltani a benzines és dízeles járműveket? És miért kell évi 30 milliárd dollárral támogatni az elektromos autókat?

22 Oct2022

Itt van a világvége?! Csak lassan a testtel!

Published by Portfolio

Könnyen hihetnénk azt, hogy életünk ezen a bolygón egyre rosszabb. A média állandóan az újabb és újabb katasztrófákat állítja a középpontba és rémisztő előrejelzésekről ír. A klímaváltozással és a környezettel kapcsolatos vészjósló előrejelzések áradata miatt érthető, hogy sokan - különösen a fiatalok - miért hiszik őszintén, hogy a világvége felé közeledünk. A tény az, hogy bár a problémák továbbra is fennállnak, a világ valójában egyre jobb lesz. Csak ezt ritkán halljuk.

7 Aug2022

Tévútra kényszerítenék a szegény országokat, miközben a gazdag világ is a fosszilis energiától függ

Published by Portfolio

A gazdag világ fosszilis energiahordozókkal kapcsolatos képmutatása teljes mértékben megmutatkozik abban, ahogy reagált az Oroszország ukrajnai invázióját követő globális energiaválságra. Miközben a vagyonos G7-országok arra intik a világ szegény államait, hogy a klímavédelmi aggályok miatt csak megújuló energiaforrásokat használjanak, Európa és az Egyesült Államok könyörög az arab országoknál, hogy azok növeljék az olajkitermelésüket.

4 Jul2022

Az élelmiszerválság kíméletlen igazsága: rossz úton jártunk az elmúlt években

Published by Portfolio

Globális élelmiszerválság fenyeget, így a politikai döntéshozóknak mindenütt alaposan át kell gondolniuk, hogy miként lehetne olcsóbbá tenni az élelmiszereket, illetve azt elérni, hogy minél több álljon belőlük rendelkezésre. Ehhez olyan kötelezettségvállalásra lenne szükség, hogy több műtrágyát termelünk, jobb vetőmagokat állítunk elő, maximalizáljuk a génmódosítás kínálta lehetőségeket, valamint felhagyunk a gazdag világ organikus termékek iránti megszállottságával.

28 Apr2022

A klímaváltozással kapcsolatos megszállottság eltorzítja prioritásainkat

Published by Portfolio

Az elmúlt évtizedben a globális elit klímaváltozással kapcsolatos megszállottsága elvonta a figyelmet a világot érintő számos más nagy problémáról – a legdrámaibb módon erre az Ukrajna elleni invázió mutatott rá. A nyugat-európai vezetőknek az elmúlt évtizedben az energiaforrások diverzifikálásával és a palagáz-termelés kiterjesztésével kellett volna törődniük ahelyett, hogy az atomerőművek bezárásával foglalkoztak, illetve ijesztő mértékben függővé váltak Oroszországtól. A kialakult háború azonban távolról sem az egyetlen dolog, amire nem figyeltek eléggé.

27 Mar2022

Európa nem függhet többé Oroszországtól

Published by Portfolio

Oroszország Ukrajna elleni pusztító inváziója a világ érdeklődésének a középpontjába került. Miközben a közvélemény jogosan az emberi veszteségekre és szenvedésre fókuszál, a válság rávilágított arra, hogy véget kell vetni az orosz olajtól és földgáztól való függésnek. Ennek eléréséhez pragmatikusnak kell lennünk, és ésszerű alternatívákba kell fektetnünk, nem pedig vágyálmokat kergetnünk a megújuló energiáról.

13 Feb2022

Az energiaárak elszabadulása csak ízelítő? Belerokkan a világ, ha a téves úton megy tovább

Published by Portfolio

Az energiaköltségek világszerte elszabadultak. A benzinárak megugrottak az Egyesült Államokban, míg Európa a fűtési számlák emelkedése miatt került energiaválságba. Az Egyesült Királyságban arra figyelmeztetnek: az idősek élelem vagy fűtés nélkül maradhatnak a megnövekedett energiaszámlák miatt. Ennek a jelenségnek egy részét az okozza, hogy a világ újraindult a járvány után, azonban az is elmondható, hogy a klímapolitika egyre jobban emeli az árakat. Az új nettó zéró emissziós vállalások ezer milliárdos költségekkel járnak, ami a klímaváltozás kezelésének rossz irányát jelenti.

Pages