LinkedIn
Bjorn Lomborg

Get the facts straight

18 Dec2021

Itt az idő, hogy segítsünk: a lehető legnagyobb társadalmi haszonnal kell adakoznunk

Published by Portfolio

Karácsony az az időszak, amikor sokan nemcsak a szeretteikkel való ünneplésre összpontosítanak, hanem egyben arra is, hogy visszaadjanak valamit a közösségüknek, a társadalomnak. Az adakozás eszméje a karácsony szellemiségének lényege.

4 Nov2021

Kudarcos évtizedeken vagyunk túl: az emisszió vágása helyett a zöld energia kutatására kell inkább koncentrálni!

Published by Portfolio

Huszonnégy év telt el a kiotói egyezmény elfogadása óta, amely az első, széndioxid-kibocsátás csökkentését ígérő globális megállapodás volt. Az emisszió mértéke azonban tovább növekedett, mivel egyetlen egy politikai vezető sem akar nagy költségeket megfizettetni az állampolgáraival. Amire szükség van, az az, hogy sokkal nagyobb hangsúlyt kell helyezni a zöld energia kutatására. Ha a világ egy olyan zöld energiát talált volna már fel, amely olcsóbb a fosszilis energiahordozókhoz képest, akkor megoldottuk volna a globális felmelegedés kérdését.

20 Aug2021

Repülőgép-szerencsétlenségek és klímakatasztrófa - Mire kell figyelnünk valójában?

Published by Portfolio

A média túlzott figyelmet szentel a repülőgép-szerencsétlenségekre. Az ezekről szóló beszámolók azonban nem adnak megfelelő betekintést a légi közlekedés biztonságára vonatkozóan. Statisztikai adatokra van szükség ahhoz, hogy felismerjük: a repülőgépek jóval biztonságosabbak az autóknál. A klímaváltozással kapcsolatos vészjósló híradások ugyanezt a problémát okozzák a szélsőséges hőhullámokról, áradásokról és bozóttüzekről egyre nagyobb számban megjelenő beszámolókkal. A szörnyű tragédiákról szóló hírözön azt állítja, hogy a kontrollálatlan klímaváltozás egyre pusztítóbb természeti csapásokat...

18 Jul2021

Hőhullámok miatti halálozás: sokkal többen halnak meg a hideg, mint a meleg miatt

Published by Portfolio

Szalagcímek szerte a világban arról számolnak be, hogy több százan haltak meg a Kanadában és az USA északnyugati felén az utóbbi időben tomboló hőhullámok miatt. Ezek a cikkek egytől egyig a klímaváltozást teszik felelőssé a halálesetekért, és sürgős lépésekre szólítanak fel a klímavédelem terén. Ezek az írások azonban a legtöbb esetben arra adnak példát, hogy a klímaváltozásról szóló egyoldalú, riasztó beszámolók mennyire nem adnak teljes képet a kérdésről.

12 Jun2021

A koronavírusnál is nagyobb válság várna ránk? Áldozatok nélkül is elkerülhetjük a sosem látott problémát

Published by Portfolio

Napjaink klímavédelemről folyó diskurzusában két, egymásnak igencsak ellentmondó állítást is megfogalmaznak. Egyfelől szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a beígért klímavédelmi intézkedéseknek súlyos gazdasági káruk lesz. Egy új jelentésben a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) azt állapította meg, hogy a nettó zéró széndioxid-kibocsátás 2050-re történő elérése valószínűleg „az emberiség legnagyobb kihívása lesz, amivel valaha is szembesült”. Ezzel igen magasra tették a lécet felülmúlva a II. világháború, a fekete pestis és a koronavírus jelentette problémákat.

16 May2021

A klímaperek a demokráciát ássák alá

Published by Portfolio

A klímaváltozással kapcsolatos súlyos aggodalmak ellenére a választópolgárok nem kívánnak ezer milliárdokat költeni az emisszió jelentős csökkentésére. Emiatt a klímavédelmi mozgalmak egyre inkább új stratégiát választanak: bíróságokon keresztül erőszakolják ki a klímavédelmi intézkedéseket. Szerte a világban az ENSZ legalább 1550 ilyen klímapert tart számon 38 országban, amelyeket gyakran a jövőjükért aggódó fiatalok indítanak. Sajnos, ezek a perek aláássák a demokráciát, ártanak a szegényeknek, és eltérítenek minket a klímaváltozás kezelésének okosabb eszközeitől.

23 Dec2019

Mi lehet a klímaváltozás elleni harc reális útja?

Published by Index

Az emberi történelem azt mutatja, hogy az energia rendszerek átalakítása - főleg nagy gazdaságok esetében - hosszú időt, akár 50-100 évet is igénybe vesz. Az EU előtt álló 30 év nagyon kevésnek tűnik, hogy ezt a teljes változást végre lehessen hajtani és a célként kitűzött nettó nulla üvegház hatású gáz emissziót elérje a 28 tagállam. Ráadásul először fordul elő az emberiség története során, hogy a kibocsátás csökkentése a cél és nem kizárólag az, hogy javítsunk az energiarendszer hatékonyságán. A múltban ugyanis mindig az a rendszer diadalmaskodott, amely javítani tudott az egységnyi...

14 Jul2014

Okos célokat kell kitűznie az ENSZ-nek

Az ENSZ-ben jelenleg a világ potenciálisan legfontosabb dokumentumáról tárgyalnak, amely több mint 2500 milliárd dollárnyi fejlesztési segély elköltését befolyásolja. Ezzel százmilliókat lehet kiemelni a szegénységből, csökkenteni lehet az erőszakot és javítani az oktatás színvonalát – röviden, jobbá lehet tenni a világot. De nagyon sok múlik azon, hogy okosan határozzuk-e meg a célokat.

13 Jan2014

Hogyan költsünk el okosan 75 milliárd dollárt?

Published by Napi Gazdasag

Bjørn Lomborg: Hogyan költsünk el okosan 75 milliárd dollárt? 2014-01-13, BJORN LOMBORG Napi Gazdaság, Hungary Hol használ legtöbbet a pénz, amit segélyre költünk? – teszi fel a kérdést Bjørn Lomborg, a Copenhagen Consensus Center igazgatója, a Copenhagen Business School professzora. “A Copenhagen Consensus 50 világhírű közgazdásztól kérdezte meg, hol tehetnénk a lehető leghatékonyabban a legtöbb jót. A szakemberek közel 40 beruházási javaslatot vizsgáltak meg. Ezek a legkülönfélébb területeket érintik a fegyveres konfliktusoktól és a természeti katasztrófáktól az éhezésig, az...

7 Jan2013

Új konszenzust! - Interjú Björn Lomborggal

Published by Hamu és Gyémánt

Hamu és Gyémánt, 2013 január A koppenhágai egyetem energikus adjunktusát igen nehéz kategóriákba sorolni. A Greenpeace-aktivistából „klímakritikus” íróvá fejlődött dán tudós egyrészt könyveivel hívta fel magára a figyelmet, amelyekben egyaránt kritizálta a klímaváltozás terén kibontakozott hisztériát és a jelenség megakadályozására tett kísérleteket. Emellett mozgalmat is alapított Copenhagen Consensus néven: e szervezet 2004 óta elismert közgazdászokat ültet egy asztalhoz, hogy a jelenleginél okosabb megoldásokat találjanak a világ nagy problémáira. Lomborg évek óta feltunik a...

Pages