LinkedIn
Bjorn Lomborg

Get the facts straight

3 Nov2022

Fler isbjörnar och färre bränder

Published by Svenska Dagbladet

Man kan lätt få för sig att livet på jorden ständigt blir sämre. Medierna lyfter hela tiden fram den ena katastrofen efter den andra och kommer med skräckinjagande prognoser. I ljuset av denna störtflod av pessimism kan man förstå varför många – särskilt unga – verkligen tror att världen går under. Sanningen är att även om det finns problem så blir världen faktiskt bättre. Vi får bara höra det så sällan.

15 Sep2022

Drömmen om förnybart slutade i mörker

Published by Svenska Dagbladet

Det paradis som utlovas är ett luftslott av önsketänkande och grönt säljsnack. Det bör världens fattiga inte tvingas nöja sig med, skriver Bjørn Lomborg.

2 Jun2022

Ekologisk odling kan inte föda världen

Published by Svenska Dagbladet

En global livsmedelskris stundar. Politiska beslutsfattare behöver fundera särskilt noga på hur vi kan få mer och billigare mat. Det kräver insatser för att producera mer gödsel och bättre utsäde, det kräver att vi till fullo utnyttjar den potential som genmodifiering innebär, och det kräver att den rika världen överger sin besatthet av ekologisk odling.

2 Jun2022

Ekologisk odling kan inte föda världen

Published by Svenska Dagbladet

Vi måste lära av den globala livsmedelskrisen och matkatastrofen i Sri Lanka. Ekologisk odling ger dyrare och mindre mat för färre människor.

6 Apr2022

Så bryter vi beroendet av rysk energi

Published by Svenska Dagbladet

Rysslands förödande invasion av Ukraina har fångat världens uppmärksamhet. Huvudfokus ligger förstås, med all rätt, på den död och det lidande kriget innebär, men kriget belyser också behovet av oberoende från rysk olja och gas. För att kunna nå det målet måste vi vara pragmatiska och investera i rimliga alternativ, istället för att ägna oss åt önsketänkande om förnybar energi.

1 Jan2022

Största möjliga nytta är det bästa nyårslöftet

Published by Göteborgs-Posten

Vid årets slut funderar vi ofta på vad gott vi vill uppnå i världen under de kommande tolv månaderna. Vi ger nyårslöften om personliga mål, som exempelvis att träna mer, hålla vikten bättre, eller ordna en bättre ekonomi – och somliga av oss lovar att bidra till samhället och människorna runt omkring, genom volontärarbete och gåvor till välgörenhet. Det är ett bra tillfälle att tänka på hur vi gör gott i världen, men också på hur vi kan göra så mycket gott som möjligt, inte bara lokalt utan även globalt.

11 Dec2021

50 år av falsk miljöpanik

Published by Svenska Dagbladet

Trots 50 år av förutsägelser som slagit spektakulärt fel, försöker aktivister, journalister och politiker fortfarande sälja bilden av nära förestående undergång.

2 Nov2021

Björn Lomborg: Ny billig grön energi är det enda som kan rädda klimatet

Published by Kristianstadsbladet

Världsledarna som nu träffas på COP26 i Glasgow måste investera mycket mer resurser på forskning och utveckling.

16 Sep2021

Skyll inte allt som händer på klimatförändringar

Published by Svenska Dagbladet

Alarmism och fakta är två olika saker. Klimatet tjänar inte på att de båda blandas ihop.

21 Aug2021

Inget skäl för klimatångest

Published by Kristianstadsbladet

Klimatalarmismen är överdriven. Människans påverkan innebär inte nödvändigtvis en apokalyps, utan är ett problem som vi kan och bör lösa på ett smart vis.

Pages