LinkedIn
Bjorn Lomborg

Get the facts straight

10 Aug2021

Opinie: Klimaatverandering is niet het einde van de wereld, maar een probleem dat we slim aan moeten pakken

Published by de Volkskrant

Het IPCC-klimaatrapport en de reacties daarop laten duidelijk zien hoe eenzijdig de gedachtegang in de klimaatdiscussie is. De waarheid is dat mensen zich aanpassen, en daar is Nederland een geweldig voorbeeld van, betoogt Bjørn Lomborg.

14 Dec2018

Klimaatcriticus Björn Lomborg: “Het klimaat is niet onze grootste prioriteit

Published by De Morgen

In het Poolse Katowice zochten wereldleiders deze week naar nieuwe maatregelen om de klimaatopwarming tegen te gaan. Ze waren beter thuis gebleven, zegt klimaatcriticus Björn Lomborg. “Dit beleid deugt niet. Het kost veel geld en heeft bijna geen impact.”

4 Apr2018

Bjørn Lomborg om den globale klimaløsning: “Det kommer aldrig til at ske”

Published by Raeson

"Tænk, hvis man endte med ikke at sætte et barn i verden, fordi man var sikker på, at det hele ville ende rigtig grimt – når sandheden er, at det højst bliver en lille smule værre i en i øvrigt meget, meget bedre verden”

18 Feb2018

Ongelijkheid moet onder controle gehouden worden, maar we mogen de vooruitgang niet negeren

Published by Knack

Ontwikkelingsorganisatie Oxfam trok internationaal veel aandacht met de bewering dat er sprake is van een wereldwijde ongelijkheidscrisis. Er bestaat nu echter meer gelijkheid dan in het grootste deel van de afgelopen honderd jaar, schrijft Bjorn Lomborg, directeur van het Copenhagen Consensus Center.

14 Apr2017

Trump laat zien dat klimaatakkoord Parijs tandeloos is

Published by Het Financieele Dagblad

Het decreet van president Trump waarmee de normen van president Obama voor energiecentrales worden afgeschaft, is de doodsteek voor de belangrijkste Amerikaanse maatregel om de schadelijke uitstoot van koolstofuitstoot terug te dringen. Duidelijk wordt daarmee dat het klimaatakkoord van Parijs een lege huls is. De wetenschap laat geen ruimte voor misverstand: klimaatverandering bestaat echt en wordt vooral door de mensheid veroorzaakt. Obama beloofde dat Amerika een grote reductie van koolstofuitstoot zou doorvoeren.

3 Nov2016

Verdwijnende eilanden groeien juist

Published by De Volkskrant

Zo ongeveer eens per jaar reizen journalisten van alle grote nieuwsorganisaties af naar de Marshalleilanden, een keten vulkanische koraalatollen in de Grote Oceaan, om paniekerig te melden dat de eilandnatie aan het verdwijnen is, en dat dit te wijten is aan de klimaatverandering. Deze berichten zijn doorgaans doorspekt met emotie en suggereren dat inwoners massaal wegvluchten van de atollen die in een razend tempo zouden verdwijnen.

26 Nov2015

Klimaattop in Parijs levert niets op

Published by Trends

Er is goede hoop dat de klimaatconferentie in Parijs een nagenoeg globaal akkoord oplevert om de klimaatverandering tegen te gaan. De Deense statisticus Bjorn Lomborg vindt het te duur en te weinig.

26 May2015

Ontwikkelingshulp kan veel effectiever worden als VN scherper kiezen voor doelstellingen

Published by Het Financieele Dagblad

In september zullen de regeringen van 193 landen in New York afspraken maken over ambitieuze, mondiale doelstellingen voor 2030. Deze doelstellingen bepalen waar de VN gedurende de komende 15 jaar $ 2500 mrd voor ontwikkelingshulp aan zal uitgeven.

27 Dec2014

Met subsidies krijg je geen goedkope groene energie

Published by Volkskrant

De laatste twintig jaar is de traditionele klimaataanpak duidelijk en eensgezind geweest: we moeten hernieuwbare energiebronnen zoals windturbines en zonnecellen subsidiëren om de CO2-uitstoot te verminderen. Dit is het verminderingstraject. Toch haalt de wereld vandaag de dag, ondanks eindeloze klimaattoppen en goede bedoelingen, slechts 0,4 procent van zijn energie uit zonne- en windenergie. De CO2-uitstoot blijft maar toenemen.

20 Feb2014

"Het klimaat is niet ons grootste probleem"

Published by One World

"Het klimaat is niet ons grootste probleem" 2014-02-20 Door: Han van de Wiel Bron: OneWorld Hij gooit weer eens de knuppel in het milieuhoenderhok. In zijn nieuwste boek constateert Bjørn Lomborg dat we de belangrijkste wereldproblemen wel zo’n beetje hebben opgelost, en dat ontwikkelingslanden meer hebben aan kolencentrales dan aan zonne- en windenergie. Interview met een sloper van heilige klimaathuisjes. INTERVIEW - Een lang, afgetraind lijf, blond haar en casual gekleed in zwart T-shirt, jeans en op kleurige sneakers: Bjørn Lomborg (49) heeft het uiterlijk van een popster...

Pages